Spela bingo på nätet

Att spela bingo på nätet är lika enkelt som att spela vanlig bingo i en bingohall. Bingospelens spelidé är ju väldigt enkel i grunden. Här beskrivs först grunderna i bingo. Sedan får du lite information om vilka bingospel som är vanligast på nätet.

När man spelar bingo köper man först en eller flera brickor. Brickorna innehåller nummer, antingen mellan 1-25 eller 1-75. För varje nummer finns numrerade bollar som dras eller slumpas fram en och en. När bollen rullar fram på datorskärmen (om man spelar bingo på nätet) eller ropas ut (om man spelar i en bingohall) gäller det att markera numret på den eller de bingobrickor man har köpt. På nätet sker detta automatiskt så du behöver inte markera numren manuellt. Datorprogrammet har också koll på hur nära bingo du är så du behöver aldrig vara rädd för att missa en vinst om du spelar på nätet!

Bingovarianter

När du spelar bingo på nätet kommer du märka att det finns tre huvudsakliga bingovarianter, nämligen klassisk bingo, variantbingo och mönsterbingo.

Den klassiska bingon är den som ofta spelas i bingohallar. En klassisk bingobricka består av 25 rutor (fem gånger fem rutor), med en friruta i mitten, och den som först får en komplett rad vinner hela spelet. På nätet finns många olika varianter av den klassiska bingon. Ibland finns ingen friruta. Ibland gäller att man också kan vinna på diagonaler och kolumner (fem rätta nummer lodrätt). Eftersom klassisk bingo bara har en vinstchans och få nummer är en spelomgång avklarad ganska snabbt. Att en vinnare tar hem hela spelet och att spelet går snabbt är två av tjusningarna med klassisk bingo. Vill du ha fler vinstchanser och längre spel är dock variantbingo och mönsterbingo att rekommendera.

Variantbingo är en bingoform där varje bricka består av tre klassiska brickor. En bricka i variantbingo har alltså 75 rutor (25 gånger 3). I andra länder finns även variantbingo med 80 och 90 rutor. På de svenska bingosajterna på nätet är det dock i princip alltid 75-bollars variantbingo som gäller. I variantbingo finns totalt fem vinstchanser och spelarna ska fylla vågräta rader. Den första vinsten går till den spelare som prickar den första raden. Därefter vinner man på två rader, tre rader och fyra rader. Den största vinsten går till den spelare som fyller en hel bricka, alltså fem rader. Kom ihåg att det gäller att få kompletta rader på samma del av den stora brickan! Variantbingo brukar vara den populäraste bingovarianten på nätet. Eftersom en spelomgång tar lite längre tid finns större möjligheter att vara aktiv i chatten. Dessutom är man som spelare aldrig uträknad. Även om man inte vinner på någon av de första raderna har man fortfarande chans att vinna på full bricka.

Mönsterbingo bygger på variantbingo men i stället för att fylla rader ska man fylla symboler eller bokstäver. Det är vanligt att bingosajterna har mönsterbingo där spelidén är att man ska pricka nummer som tillsammans bygger upp första bokstaven i bingosajtens namn.